Всяко дете е дар.
Всяко загиване или осакатяване на дете е трагедия.
За съжаление статистиките показват, че една от главните причини за загиване или осакатяване на деца са пътно-транспортните произшествия.
Ако децата не са правилно осигурени докато пътуват в моторно превозно средство, те нямат голям шанс да се предпазят, ако превозното средство завие рязко, внезапно спре или се блъсне.
Затова при транспортирането на дете в моторно превозно средство вие трябва да спазвате основни правила за безопасност. Неспазването им може да коства живота на вашето дете.
Цитат

Следващите данни ще ви информират за основните принципи за детската безопасност при пътуване в кола, ще ви улеснят в процеса на избор на столче за кола и ще ви помогнат да научите как да защитите вашето бебе всеки път, когато пътувате в превозно средство.

Да започнем от самото начало.

Бременна в колата
Цитат

Докато сте бременна поставяйте предпазния колан така, че горната част да минава през рамото ви, а долната част под корема ви. Коланът трябва да е затегнат достатъчно, така че да е прилепнал до тялото ви и в същото време да не ви притиска и стяга.

За детските столчета

Задължително спазвайте инструкциите за монтаж и употреба на кошниците, столчетата и седалките за кола!
Ако са залепени (а не нарисувани) върху столчето не ги премахвайте. Нека винаги са ви под око и да могат да послужат на други хора, ако се наложи да ползват столчето или да поставят детето ви в него.

Разбира се, най-добре е да изберете и закупите столче, което е подходящо за вашето дете, за вашата кола и разбира се за бюджета, с който разполагате.

Изберете вида столче, подходящ за вашето дете
Цитат

Първата група столчета са предназначени за най-малките.
Група 0+ за деца от 2.5 до 9 кг.
(от раждането до около 1 годишна възраст)

Може да се запознаете с различните модели и цените на столчета от Група 0+, предлагани в онлайн магазин ДаНет >>

Столчетата от тази група трябва винаги да бъдат монтирани с гръб към движението и НИКОГА да не се поставят на седалка, оборудвана с air bag.
Тези столчета, тип кошница са специално предназначени за новородени и малки бебета, така че да осигуряват комфорт и сигурност за тях.
В същото време те могат да се използват и извън колата за пренасяне, както и за приспиване (някои кошници имат заоблено дъно и могат да служат като малки люлки).
Цитат

Доста модели се предлагат с отделна основа с възможност за бързо закрепване. Основата се монтира в колата, а кошчето може да се фиксира лесно и бързо върху нея. Така може да поставяте или изваждате от колата кошчето заедно с бебето без да се налага да вдигате бебето, да го притеснявате или разсънвате.
Цитат

Също така има модели от този тип кошници, които могат да се закрепват върху шаси на количка от същата марка, което още повече улеснява родителите и не притеснява бебето с преместване от количка в столче и обратно.

Бебетата трябва да се превозват с гръб към движението най-рано до едногодишна възраст (около 9 кг.)
Главата на бебето в никакъв случай не трябва да стърчи извън кошницата.
Повечето от кошниците са предназначени за деца с ръст до 65-66 см.

Когато бебето достигне максимално допустимите за този вид столчета височина и/или килограми, трябва да преминете към използване на столче от следващата група (за деца от 9 до 18 кг), което ще съответства на дължината на крачетата и килограмите му.

За превозване на най-малките бебета могат да се използват и кошовете на някои видове колички. Задължително условие обаче е тези кошове да имат система за закрепване в кола.
Цитат

Група 1 за деца от 9 до 18 кг.
(от 1 до 4 годишна възраст)

Може да се запознаете с различните модели и цените на столчета от Група 1, предлагани в онлайн магазин ДаНет >>

НИКОГА не монтирайте столчето на седалка, снабдена с air bag.
Цитат

Много от столчетата в тази група могат да се монтират както с гръб към движението и да се използват за бебета до 13 кг., така и с лице напред към движението за деца от 9 до 18 кг

Столчетата от тази група са снабдени с 3 или 5-точкови предпазни колани и по-голямата част от тях имат различни позиции за сядане и сън, но не падат до съвсем хоризонтално положение. Максималният наклон на облегалката достига 30-45 градуса.
Цитат

Ако се спрете на столче, което няма различни позиции, а детето ви често заспива в колата, обърнете внимание на страниците на облегалката на столчето те трябва да са по-широки, за да може да се подпира главата на детенцето. Също така, добре е да закупите и възглавничка за предпазване на вратлето.




Столчета за кола произведени преди 1998 могат да се монтират с гръб към движението само, ако се използват за деца под 13 кг.
Винаги проверявайте инструкциите за монтаж и максимално допустимите килограми.

Бебетата трябва да се превозват с гръб към движението най-рано до едногодишна възраст (около 9 кг.)
Ако облегалката на столчето е под нивото на ушите на детето или детето тежи повече от 18 кг., задължително трябва да преминете към използване на столче за по-големи деца.


Цитат

Столчета за големи деца
Група 2 и 3 за деца от 15 до 27-36 кг. ( от 4 до 8 годишна възраст )

Може да се запознаете с различните модели и цените на столчета от Група 1, предлагани в онлайн магазин ДаНет >>


Този тип столчета са предназначени за деца, които са израснали и столчетата от предишната група не отговарят на техния ръст и/или килограми.

Те са предназначени за монтиране с лице към движението и са за деца от 15 до 27-36 кг. (от 4 до 8 годишна възраст)
Имайте предвид, че някои модели от този тип столчета могат да се ползват за деца с тегло до 27 килограма, а други могат да се използват за деца до 36 кг.

Винаги прочитайте и се съобразявайте с инструкциите за монтаж, употреба и максимално допустими граници на ръст и тегло.

НИКОГА не монтирайте столчето на седалка, снабдена с air bag.

Столчетата от тази група се предлагат в няколко варианта с и без колани, с и без облегалка.

Седалките за кола без облегалки и колани са предназначени за деца до 8 годишна възраст и трябва да се използват с цел правилното нагласяне на стандартните предпазни колани и правилното осигуряване на безопасност за детето.
Тези седалки са последният преход от използване на детска седалка към пътуване без специална седалка и обезопасяване със стандартните автомобилни колани.
Коланите задължително трябва да се слагат така, че горната част да минава през рамото, а долната през скута на детето.

Уверете се, че коланът минава през бедрата на вашето дете.
Коланът НИКОГА не трябваше да се опира на корема на детето! Това
може да причини сериозни или дори фатални наранявания при евентуална катастрофа. Поставете колана през рамото, така че да се опира удобно на
ключицата на детето.

На пазара се предлагат и столчета, които в зависимост от употребата на коланите и облегалката, могат да се приспособят за Група 1, 2 и 3





Кога трябва да премахнете столчето за кола (или седалката) и детето да започне да се вози като възрастен, използвайки нормалните автомобилни колани?
Ако върхът на ушите на детето стърчат над облегалката на детското столче или ако използвате детска седалка - над облегалката на автомобилната седалка, то детето вече е достатъчно голямо и може да премахнете детската седалка и за обезопасяване да използвате само стандартните автомобилни предпазни колани.


Обезопасяване при пътуване на по-големи деца

Когато израснат на ръст и години и надвишават допустимите ръст и килограми на столчетата за кола, децата вече могат да се возят, като се обезопасяват само със стандартните автомобилни предпазни колани.

Поставете долната част на колана през бедрата на детето.
Коланът НИКОГА не трябваше да се опира на корема на детето! Това
може да причини сериозни или дори фатални наранявания при евентуална катастрофа.

Правилно поставете колана през рамото на детето. Ремъкът трябва да се опира удобно на рамото на детето, по средата между шията и върха на
рамото (минавайки през ключицата).

Някои автомобили имат регулатор, който позволява височината на колана през рамото да бъде променяна, което дава още по-голяма сигурност и комфорт.

НИКОГА не осигурявайте повече от един човек с един колан.

Всеки пътник трябва да бъде обезопасен със собствен предпазен колан.

Всички хора, които пътуват, трябва ВИНАГИ да поставят предпазните си колани.
Дайте добър пример за детето си и винаги поставяйте и вашия предпазен колан.

Най-безопасното място за деца под 12 годишна възраст е на задната седалка.


Столче, съобразено със стандартите за безопасност

За да сте сигурни, че столчето отговаря на стандартите за безопасност, винаги купувайте ново столче, снабдено задължително със сертификат за безопасност.

Закупуването на употребявано столче за кола е рисковано и не се препоръчва.

Ако единствената ви възможност е да закупите употребявано столче, то задължително проверете дали то вече не е спряно от производство (т.е. не отговаря на стандартите), дали са налице всичките му части и дали отговаря на следните условия.
НИКОГА не закупувайте столче, което не покрива всички следващи изисквания:
Цитат

Столчето да е на не повече от 5-6 години.
Повечето производители съветват столчетата за кола да не се използват повече от 5-6 години (независимо от честотата на монтиране и употреба).

 Има табелка (обикновено текстилен етикет), че столчето отговаря на стандартите за безопасност (т.е. е преминало успешно т.нар. crash тестове)

 Наличен е пълният комплект инструкции за монтаж и употреба (видове монтаж, максимални килограми, за които е предназначено столчето и т.н.)

 Не е било монтирано в кола, която е катастрофирала (дори и леко пътнотранспортно произшествие може да доведе до скрити повреди на столчето и да застраши живота и безопасността на вашето дете)


Монтирате ли столчето в правилна позиция?
Статистиката на произшествията показва, че децата са по-защитени в столче, закрепено с гръб към движението. Возете вашето дете с гръб към движението най-малко до едногодишна възраст.

НИКОГА не поставяйте дете под 13 годишна възраст на седалка, оборудвана с air bag. При инцидент, въздушната възглавница се разгъва с такава сила, че макар да може да спаси живота на възрастен човек, тя може сериозно да нарани, дори да убие бебе или дете.
Столчетата за кола са предназначени за монтаж върху автомобилни седалки, които са с лице към движението. Не използвайте детско столче на автомобилна седалка, която е с гръб към движението или странична позиция.

Достатъчно добри ли са автомобилните колани?
Много важно значение за закрепването на детските столчета в колата имат автомобилните предпазни колани.
Обърнете внимание дали те са достатъчно здрави, дали са достатъчно стабилно закрепени на рамата на автомобила. Коланите не трябва да са захабени или прокъсани.
Обърнете внимание дали са достатъчно стегнати и дали работи системата за затягане при рязко дръпване.
Когато закрепите коланите, обърнете внимание на това, дали те могат да се движат напред и настрани. Ако при закопчано положение коланите могат да се отместват повече от 2.5 см напред или настрани, то това означава, че коланът не е достатъчно стегнат.

Достатъчно стабилно ли е закрепено столчето?
Когато монтирате столчето и затягате предпазния колан, с който го захващате, поставете столчето на седалката и го притиснете с коляно, с цялата си тежест, максимално плътно до седалката и облегалката.
Ако след затягане на предпазния колан, с който е захванато, столчето може да се мести с повече от 2.5 см напред или настрани, то това означава, че то не е монтирано достатъчно стабилно и трябва да затегнете коланите или да махнете и монтирате столчето наново.

Достатъчно затегнати ли са предпазните колани на детето?
Когато поставите детето в столчето и закопчаете предпазните колани, проверете дали те са затегнати достатъчно. Проверете разстоянието между предпазния колан и ключицата на детето то не трябва да е повече от 2 пръста.


По време на път
Превърнете тези съвети в семейни закони от това зависи здравето и живота на децата ви.


- Никога не превозвайте детето без специално столче за кола, съобразено с неговите килограми и възраст! Абсолютно недопустимо и рисковано за живота на детето ви е превозването му на коленете на възрастен или изправено между седалките.
Ударът на дете без предпазен колан в кола, която се движи с 50 км/ч се равнява на падане от 10 метра височина!

- Всеки в колата е обезопасен с правилно поставен предпазен колан.
Не правете никакви изключения нито за възрастни, нито за деца. Приучете децата да пътуват в столче, обезопасени с колани още от раждането им. Когато са още бебета, децата свикват бързо, заучават това правило и често когато пораснат сами подсещат възрастните.
Ако някой откопчае предпазния си колан спрете колата.
Бъдете упорити и настоятелни още от самото начало, не правете никакви изключения и това ще ви спести неприятности, когато децата пораснат.
Когато човек (независимо дали става въпрос за възрастен или дете) не е обезопасен с предпазен колан, то той се превръща в летящ обект и може да изхвърчи и/или да нарани сериозно както себе си, така и останалите пътници в случай на катастрофа.

- Покривайте детската седалка със светъл плат, когато излизате от колата.
Това ще предпази частите на столчето от нагряване. Проверявайте всеки път с ръка столчето, преди да поставите детето в него да не е прекалено студено, топло или пък влажно. През лятото обръщайте особено внимание на металните части (например катарами) да не са прекалено горещи.


- Никога не обслужвайте бебето докато шофирате.
Ако бебето плаче или трябва да му дадете водичка, да го нахраните или просто да го успокоите, отбийте от пътя, спрете колата, погрижете се за бебето и продължете пътуването, когато сте напълно готови затова.

- Никога не изваждайте детето от седалката и не разкопчавайте коланите докато пътувате

- По време на път никога не давайте на детето бутилка, близалка, сладолед на клечка и др. подобни.
При евентуален инцидент такива предмети могат сериозно да наранят детето ви.

- Не превозвайте свободно в купето остри или тежки предмети.
Приберете ги в багажника или в пътна чанта, куфар, това се отнася и за храните и напитките. Най-добре е за тях да използвате хладилна чанта.

- Винаги дръжте столчето в колата стабилно закрепено.
В случай на инцидент, дори детето да не е в столчето, ако столчето не е монтирано правилно, то може да нарани останалите пътници в колата.

- Когато превозвате детето, винаги го обличайте с дрешки с крачоли, тъй като обезопасителните колани минават между крачетата на детето.

- През зимата, ако е студено и ако детето се нуждае от допълнителна завивка, то поставете първо детето, закопчайте предпазните колани и тогава завийте детето над коланите и над цялото столче.


Готови за път

Процесът за избор на столче, монтаж, поставяне на детето в него и правилното закопчаване и затягане на предпазните колани може да отнеме известно време, но... това време не е загубено. Не пестете време за това това може да коства здравето и живота на детето ви.

Трябва внимателно да четете и стриктно да спазвате инструкциите на производителя на вашето столче за кола. Те са написани конкретно за това столче и спазването им осигурява безопасно пътуване и защита по време на евентуален инцидент.

Пазете живота на децата си използвайте специалните столчета за кола, съобразени с възрастта на вашето дете.

Пазете и вашия живот винаги пътувайте със закопчан предпазен колан ако не заради самите вас, то поне заради вашите деца. Децата ви имат нужда от вас и кой, ако не вие може да им дадете добрия пример за правилно и безопасно пътуване.

Статията е преведена и допълнена от Марина Кузманова
Използвани са материали и данни от:
AAA - America Automobile Association
ADAC - Немската автомобилна асоциация
Листовка на Агенция за пътна сигурност

Резултати от проведени crash-тестове на детски столчета, произведени през 2004 и 2005 г.
Легенда:
sehr gut - много добро
gut - добро
befriedigend - задоволително
ausreichend - средно, достатъчно
mangelhaft - недостатъчно, незадоволително

Preis in Euro - цена в евро
Sicherheit - сигурност
Bedienung - обслужване
Komfort - комфорт
Gebrauch - използване, употреба
Testurteil - оценка от теста

2004 година



2005 година



2005 година - евтини модели столчета